TIPS & TRENDS

Bemest je gazon niet naar de knoppen

Waarschijnlijk heb je geleerd dat je regelmatig moet bemesten om een gazon groen te houden. Maar wist je dat kunstmest het gras ook juist kapot kan maken?


Twee weken geleden kwam ik weer zo’n geval tegen. Een klant had vragen over de bruine plekken in zijn gazon. Hij vermoedde dat het een bemestingsprobleem was. Of ik er even naar wilde kijken. 
Het gras begon hier en daar inderdaad wat lichtbruin te verkleuren, was op een aantal plekken waterig en als je goed keek kon je ook wat pluisplukjes op het gazon zien. Nu is het niet raar dat na een warme zomer het gras er wat minder florissant bijstaat, maar dit gazon was in het voorjaar nog nieuw aangelegd omdat er af en toe water op bleef staan. De eigenaar had het gras daarna veel bemest om het groen te houden. De laatste keer was nog maar een paar weken geleden.

Gelukkig stond de mest nog in de schuur. Een snelle blik op de verpakking bevestigde mijn vermoeden. Het ging hier om een meststof met een hoog stikstofgehalte. Stikstof zorgt ervoor dat gras snel groeit en een diep groene kleur behoudt. Maar als je teveel stikstof in de grond krijgt, kan sneeuwschimmel ontstaan. Sneeuwschimmel lijkt op een soort pluis dat op het gras ligt. Vaak begint het met wat kleine plekken die een beetje waterig en plakkerig zijn en vervolgens een bruine kleur krijgen. Sneeuwschimmel komt het meest voor in het najaar bij hoge dag- en nachttemperaturen, maar je ziet het ook na natte zomers en de ziekte kan zelfs strenge winters overleven. De ziekte verspreidt zich via myceliumdelen in maairesten. In sommige gevallen hersteld de grasmat zich vanzelf weer.

De vraag is natuurlijk, wat kun je er aan doen? Dit zijn mijn tips:

  • Kies voor een meststof met een laag stikstofgehalte en bemest niet meer na eind september.
  • Stop op tijd met het beregenen van je gazon en prik op natte plekken de grond in zodat water afgevoerd wordt.
  • Hark aangetaste plekken goed schoon, voer de schimmel af en zaai de plekken opnieuw in.
  • Bij de betere tuinspeciaalzaken vind je chemische preventiemiddelen die sneeuwschimmel uit je gazon weren.

www.devuursche.nl