HET EINDE NADERT…

Wie een huis koopt, huurt of al bezit doet er goed aan om op de hoogte te zijn van verschillende fiscale regels. In deze rubriek geeft Bram Faber, fiscalist bij
Schuiteman Accountants en Adviseurs in Nijkerk elke maand slimme tips waarmee meestal ook geld te besparen valt.

Zo als u wellicht weet valt het verbouwen en herstellen van woningen ouder dan 2 jaar tijdelijk onder het 6%-tarief. Dit lage BTW-tarief geldt echter alleen voor werkzaamheden die worden afgerond in de periode van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015. En 1 juli komt snel dichterbij.

De regeling is een keer eerder verlengd en dus wordt de vraag vaak gesteld of de regeling niet nog een keer verlengd zal worden. Daar ziet het niet naar uit, dus u moet er nadrukkelijk rekening mee houden dat na 1 juli het normale omzetbelastingtarief weer van toepassing zal zijn. Dit ook omdat staatssecretaris Eric Wiebes op 23 februari 2015 een besluit heeft gepubliceerd waarin de datum van 1 juli 2015 nog eens hard wordt neergezet. Wat moet u in de gaten houden.

VERBOUWEN EN HERSTELLEN

Het is eerst goed om te kijken wat ook al weer onder verbouwings- en herstelwerkzaamheden wordt verstaan. Het gaat om het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning. Maar, de maatregel geldt bijvoorbeeld ook voor het ontwerpen en het maken van bouwtekeningen. Het aanleggen en onderhouden van tuinen kwalificeert eveneens voor de regeling.

Wat belangrijk is dat het lage btw-tarief alleen geldt voor het arbeidsloon, en niet voor de meegeleverde materialen. Wanneer dus één bedrag in rekening wordt gebracht voor arbeid en materialen voor de verbouwing, dan moet dit bedrag gesplitst worden om het 6% tarief over de arbeidskosten inzichtelijk te maken. Over het materiaal wordt 21% btw in rekening gebracht.

(DEEL)OPDRACHT VOOR 1 JULI 2015 AFRONDEN

Op dit moment adviseer ik u duidelijke afspraken te maken met de betrokken aannemers, architecten en hoveniers over een tijdige oplevering voor 1 juli 2015. In het geval dit niet mogelijk is, kunt u het beste met ‘deelopdrachten’ en ‘-opleveringen’ werken. Wanneer zo’n deelopdracht nog voor 1 juli wordt afgerond geldt het lage tarief. Als de opdracht na 1 juli wordt afgerond geldt het hoge tarief.

VERLAAGD BTW TARIEF TOCH VERLENGD!

In een eerdere bijdrage noemde ik dat het verlaagde btw tarief van 6% voor verbouwing- herstelwerkzaamheden per 1 januari 2015 zou vervallen. Er is echter – zo richting Prinsjesdag – goed nieuws van hat begrotingsfront! Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt namelijk met een half jaar verlengd. Dat hebben kabinet en bevriende oppositie afgesproken tijdens het overleg over de begroting van volgend jaar. Van deze vrijstelling kunt u
dus toch nog wat langer profiteren.
Zoals aangegeven is is de maatregel alleen van toepassing op woningen ouder dan 2 jaar en geldt het verlaagde tarief alleen
voor op arbeidskosten.
Vragen?
We houden u op de hoogte. Wanneer u in de tussentijd vragen heeft over deze regeling, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Bram Faber, Schuiteman Accountants Adviseurs
Nieuwstraat 9 Nijkerk