HUURWONINGEN IN DE VERKOOP

NIJKERK – Woningstichting Nijkerk (WSN) organiseert op donderdag 26 maart een informatieavond over het kopen van een huurwoning.

,Veel mensen denken dat je bij ons alleen kunt huren, maar we verkopen ook regelmatig woningen. Dat doen we zodat we weer kunnen investeren in nieuwbouwprojecten. Zo blijft ons aanbod gevarieerd en actueel en dragen we bij aan een goede mix van koop- en huurwoningen in verschillende wijken van de gemeente Nijkerk”, vertelt Dian Vermeulen, woonmakelaar bij WSN.
Sociale huurwoningen verkopen mede door de lage hypotheekrente op dit moment erg snel, vertelt Vermeulen. Het is daarom nog even de vraag welke woningen straks gepresenteerd worden. ,,Maar het gaat in ieder geval om twee appartementen en twee hoekwoningen. We zorgen altijd voor een mooie mix van kluswoningen en instapklare woningen met bijvoorbeeld een nieuwe keuken en badkamer. Verder is ook informatie te krijgen welke woningen we naar verwachting in de toekomst in de verkoop doen en wat we recent verkocht hebben.”
Tijdens de koopavond worden bezoekers breed geïnformeerd over de aankoop van een sociale huurwoning. Midden Nederland Makelaars presenteert het huidige koopwoningaanbod van WSN. Een notaris vertelt over koopcontracten, samenlevingscontracten en testamenten. En twee hypotheekadviseurs geven uitleg over financieringsmogelijkheden en brengen met een quickscan in kaart hoeveel je kunt lenen.

KORTINGSREGELINGEN

Sociale huurwoningen bieden vooral kansen voor starters, vertelt Vermeulen. ,,Onze woningen zijn goed onderhouden etussenn over het algemeen reëel en aantrekkelijk geprijsd. En dankzij de verschillende kortingsregelingen kun je als starter soms nét wel een huis kopen of worden je maandlasten niet te hoog”, vertelt Vermeulen.
Bij de Starters Renteregeling schiet WSN tien jaar lang 20 procent van de hypotheekrente voor.
Als je de woning verkoopt, dan ontvang je minimaal 50 procent van de overwaarde. Met de overige 50 procent betaal je de door WSN voorgeschoten hypotheekrente terug. Is dit bedrag niet voldoende, dan neemt WSN het verlies voor haar rekening.
Bij de Koopgarantregeling krijg je 25 procent korting op de verkoopprijs van de woning. Als je verhuist, koopt de woningstichting de woning terug. 62,5 procent van de winst of het verlies is dan voor jezelf, de rest komt toe aan of voor rekening van de woningstichting. Zo kun je eventueel al kopen met een inkomen vanaf circa € 27.000,- op jaarbasis.

OPEN HUIZEN DAG

De informatieavond vindt plaats op het kantoor van WSN aan de Van ‘t Hoffstraat 40 in Nijkerk en duurt van 18.00 tot 21.00 uur. In het weekend dat volgt op de informatieavond is het de landelijke Open Huizen Dag. De sociale huurwoningen die te koop staan, zijn deze dag ook vrijblijvend te bezichtigen.
Het aantal verkochte huurwoningen is in Nijkerk relatief bescheiden. In 2014 ging het om 39 stuks. Alle woningcorporaties in Nederland verkopen samen jaarlijks zo’n 14.000 tot 15.000 sociale huurwoningen. Dat is ongeveer 13 procent van het totale aantal woningtransacties. De gemiddelde verkoopprijs van een sociale huurwoning lag in 2013 volgens het Kadaster op 152.000 euro.

www.wsnijkerk.nl