Minder inbraken in Nijkerk

NIJKERK – Het aantal woninginbraken in de gemeente Nijkerk is vorig jaar spectaculair gedaald. In 2014 waren ‘nog maar’ 144 huishoudens slachtoffer van een inbraak, 83 minder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde AD Misdaadmeter. Veruit de meeste inbraken vinden plaats in Nijkerk (104) zelf. Hoevelaken (33) en Nijkerkerveen (7) zijn minder geliefd bij het dievengilde. Het aantal inbraken uit schuurtjes en garages nam juist toe van 26 naar 32.

Het terugdringen van woninginbraken is de komende jaren één van de drie speerpunten van de gemeente Nijkerk als het gaat om veiligheid. Eén van de middelen die worden ingezet is het opzetten van WhatsApp-groepen in buurten. Bewoners kunnen elkaar via de berichtendienst snel op de hoogte brengen van verdachte situaties.

In Nijkerk draait bovendien sinds vorig jaar het project WAAKS. Hondenbezitters letten daarbij op afwijkende situaties, onbekende auto’s en verdachte personen als ze hun dagelijkse rondje met de hond maken. Verder ging de politie in het kader van inbraakpreventie vorig jaar samen met wijkbewoners in Nijkerk en Nijkerkerveen in op zoek naar woningen die kwetsbaar zijn voor inbraken. Als bijvoorbeeld een openstaand raam of slechte verlichting werd gesignaleerd, kregen de bewoners van de wijk als waarschuwing een ‘wit inbrekersvoetje’.

Ook de Politie Gelderland-Midden, waaronder Nijkerk valt, geeft prioriteit aan het terugdringen van inbraken, omdat dit delict een relatief grote impact heeft op slachtoffers. De inbreuk op de privacy en het missen van dierbare en kostbare spullen wordt volgens de politie als zeer ingrijpend ervaren. Doelstelling is om het aantal woninginbraken tot en met 2018 elk jaar met 5 % terug te dringen.