Open Huizen Dag in gemeente Nijkerk

NIJKERK – Ruim zeventig woningen in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen doen op zaterdag 3 oktober mee aan de NVM Open Huizen Dag. De huizen zijn deze dag tussen 11.00 en 15.00 vrijblijvend en zonder afspraak te bezichtigen.

Wat opvalt is dat er veel woningen in het midden en hoge segment te bezichtigen zijn. Het gaat om circa twee derde van alle deelnemers. Wie op zoek is naar een woning met een vraagprijs tot 225.000 euro heeft keuze uit circa twintig woningen.

De Open Huizen Dag is ideaal voor wie op zoek is naar een nieuwe woning. Je kunt je namelijk in korte tijd heel breed oriënteren. Dat kan bijvoorbeeld door een top-5 van woningen te maken, die je tijdens een snel bezoek keurt. Je kunt dan op een later tijdstip via de verkopende makelaar een uitgebreide bezichtiging inplannen van de woningen die je aanspreken.

Het loont de moeite om in de aanloop naar de Open Huizen Dag goed te oriënteren op Funda. In de aanloop naar de dag is er vaak een sterke toename van het aantal te koop aangeboden woningen. Bovendien passen sommige verkopers vlak voor Open Huizen Dag de vraagprijs van de woning aan.

De Open Huizen Dag vindt elk half jaar plaats. Tijdens de vorige editie – in maart – trokken de 50.000 deelnemende woningen samen ongeveer 150.000 bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat deelname aan de Open Huizen Dag de kans vergroot om de woning snel te verkopen. Van de woningen die deelnamen aan de laatste Open Huizen Dag is inmiddels 29 procent verkocht. Voor de niet-deelnemende woningen ligt dat percentage op 15 procent. Een deel van dat verschil wordt veroorzaakt doordat aan Open Huizen Dag relatief meer woningen deelnemen die makkelijk verkocht worden.

Alle woningen in Nijkerk en Hoevelaken die deelnamen aan de Open Huizen Dag zijn te vinden op www.funda.nl

Tips voor woningzoekers

• Stel een wensenlijst op zoals het aantal slaapkamers, de oppervlakte van de woning en de ligging van de tuin. Denk ook aan hoeveel je zelf wilt veranderen aan een woning en hoe belangrijk je de afstand tot je werk of winkels en scholen vindt.
  • Zorg dat je vooraf globaal weet hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen.
  • Kijk op Funda welke huizen voldoen aan jouw wensen én passen binnen je budget.
  • Maak een lijstje van woningen die je wilt bezichtigen. Ga bijvoorbeeld voor de vijf woningen die je het meest aanspreken.
  • Stippel een slimme route uit langs de woningen. Je hebt vier uur de tijd om binnen te kijken dus je moet snel zijn! Het is handig om je route in de week voor de Open Huizen Dag alvast even te rijden en de omgeving te bekijken. Doe dit bijvoorbeeld ‘s avonds, want dan zie je bijvoorbeeld hoe het gesteld is met de parkeergelegenheid in de wijk.
  • Stel voor jezelf vast hoe lang je maximaal in een woning wilt kijken. Houd je daar aan zodat je ook genoeg tijd hebt in andere huizen. Bedenk dat het gaat om een eerste indruk. Je kunt altijd nog een uitgebreide bezichtiging plannen.
  • Probeer alle belangrijke ruimtes te bekijken. Denk ook aan de zolder en de schuur of berging.
  • Let niet alleen op de sfeer en indeling van de woning, maar check ook globaal de onderhoudsstaat van de woning. Kijk bijvoorbeeld naar vochtvlekken, scheuren of afgebladderd verfwerk.
  • Is je eerste indruk niet goed? Ga dan gewoon door naar de volgende woning. Zet eventueel een paar reservewoningen op je lijst voor het geval er veel woningen tegenvallen.
  • Leg per woning vast wat je wel én niet aanspreekt. Vraag eventueel of je foto’s mag maken. Zo kan je later thuis rustig een goede keuze maken.