Terugval nieuwbouw in Nijkerk

NIJKERK – In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er maar 16 vergunningen voor nieuwbouwwoningen verstrekt in Nijkerk. In het eerste kwartaal waren dat er nog 66.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De terugval van het aantal verleende vergunningen in het tweede kwartaal is niet direct reden tot zorg. De Nijkerkse kwartaalcijfers fluctueerden in het verleden wel vaker sterk. Wel blijft de gemeente Nijkerk opvallend achter ten opzichte van de rest van Nederland. Landelijk gezien verdubbelde het aantal afgegeven vergunningen in het tweede kwartaal juist tot ruim 15.000, het hoogste aantal sinds de crisis.

De meeste vergunningen gingen naar projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Volgens het CBS duidt de forse groei op een herstel van het vertrouwen in de woningmarkt. Ook de recente stijging van de omzet van bouwbedrijven en van het aantal transacties en investeringen in woningen passen in dat beeld. Vorig jaar werden in totaal 162 vergunningen verstrekt voor nieuwbouwwoningen in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Dat zijn er veel minder dan tijdens de hoogtijdagen voor de crisis. In 2009 werden er bijvoorbeeld nog 332 vergunningen verstrekt. Mogelijk haalt Nijkerk de komende jaren die schade in. Tot 2030 moeten er 3.000 nieuwe woningen verrijzen in de gemeente Nijkerk, met name in de nieuwe wijk Doornsteeg.