NIEUWS

Veel kritiek op voorstel lagere hypotheeklimiet

NIJKERK – Het verlagen van de maximale hypotheeklimiet naar 90 procent is een slecht idee. De zogeheten loan-to-value (LTV) is de laatste jaren al sterk teruggebracht, er wordt door een dergelijk plan een veel te groot beroep op de huurmarkt gedaan en bovendien zijn banken al terughoudend bij het verstrekken van hypotheken.

Ongewenst

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een reactie op het advies van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Dit nieuwe comité, onder voorzitterschap van DNB-president Klaas Knot, stelt voor om de LTV stapsgewijs te verlagen naar 90 procent. Momenteel ligt dit percentage op 103 procent. “Een verlaging tot onder de 100 procent vinden wij ongewenst”, vindt NVM-voorzitter Ger Hukker.

 

Stagnatie

“Dit leidt tot een nieuwe stagnatie op de woningmarkt. Er zijn al ingrijpende aflossingsregels ingevoerd en bovendien zijn banken tegenwoordig heel terughoudend bij hun hypotheekverstrekking. Het FSC wijst naar de lage LTV in de omringende landen. Maar daar maken kopers vaak gebruik van consumptief krediet om de woning aan te schaffen.”

Hukker wijst ook op de gevolgen voor woningzoekenden, als het plan van het FSC wordt doorgevoerd. “Er zal hierdoor een groot tekort aan huurwoningen ontstaan en dat is uiteraard niet wenselijk. Al met al heeft het plan van het FSC een zeer negatief effect op de woningmarkt.”

Werkgevers

Ook VNCO-NCW en MKB Nederland zijn negatief. Volgens de werkgeversorganisaties zal een verdere beperking van de hypotheekmogelijkheden ertoe leiden dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Ook dreigt een daling van de huizenprijzen, die net weer opkrabbelen. ,,De afgelopen jaren is al fors ingegrepen in de hypothecaire leencapaciteit van Nederlandse huishoudens. Zo leidt de maatregel van verplicht aflossen ertoe dat de LTV in 10 jaar al tot ongeveer 80 procent kan dalen.