NIEUWS

VEH toont hypotheekregels voor mensen zonder vast arbeidscontract

NIJKERK – Flexwerkers, werknemers met een tijdelijk contract en zzp’ers kunnen op de website van Vereniging Eigen Huis zien wat een bank van hen vraagt om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

De vereniging heeft hiervoor in maart een onderzoek onder vrijwel alle banken verricht. Het onderzoek laat zien dat het voor mensen zonder een vast arbeidscontract de moeite waard is om zich te verdiepen in de hypotheekmogelijkheden bij verschillende geldverstrekkers.

Zzp’er of flexwerker?

Het vandaag geïntroduceerde online platform van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toont de individuele bankvoorwaarden voor een hypotheekaanvraag niet. Vereniging Eigen Huis laat zien waar je als flexwerker of zzp’er terecht kunt, als je nog niet de cijfers van de afgelopen drie jaren kunt overleggen. Dat laatste is bij veel banken een gebruikelijke voorwaarde voor mensen zonder vast arbeidscontract.

Hypotheek is mogelijk

Uit onderzoek van de vereniging blijkt echter dat het wel mogelijk is om een hypotheek af te sluiten, ook als iemand nog niet de inkomensgegevens van drie achtereenvolgende jaren kan overleggen. Zo neemt Obvion voor een klant met een tijdelijk arbeidscontract genoegen met het inkomen van de afgelopen twee jaar, aangevuld met een prognose van een deskundige voor het komende jaar.