LEUKE BEDRIJVEN

WEINIG DOEN, TOCH LEKKER GROEN


DE VUURSCHE GEEFT TIPS VOOR GENIETEN EN SPELEN IN GROENE TUIN

De tijd dat ongezellige schuttingen en tegels de dienst uitmaken in de tuin begint voorzichtig aan achter ons te liggen. Want wat is er nou heerlijker dan te genieten van een tuin waarin je ‘groen’ kunt zien, voelen en ruiken. Met de lente voor de deur geeft Hoveniersbedrijf De Vuursche graag tips voor een tuin met veel groen waaraan je weinig hoeft te doen!

Hij begrijpt het wel, relativeert Henk Ruitenbeek. Mensen zijn druk, hebben weinig tijd voor klusjes in huis en tuin en kiezen daarom voor alternatieven die weinig onderhoud vergen. Maar de laatste jaren ziet hij een kentering: de tuin draait in toenemende mate om beleving. Groene ingrepen zijn daarbij onmisbaar, maar het goede nieuws is dat dit prima kan zonder heel veel bijkomend kluswerk. Henk zet graag wat tips voor je op een rijtje.

HAAG IN PLAATS VAN SCHUTTING

Wil je een groen gevoel creëren in je tuin, kies dan voor een haag als tuinafscheiding. Mooie groene, rode of bruine heggen sieren de tuinen. Een haag zoals de hedera, beukenhaag of buxus zorgt voor een mooie, natuurlijke uitstraling, is milieuvriendelijk en minder saai dan een schutting. Leuke bijkomstigheid: een heg nodigt roodborstjes en mussen uit tot nestelen! 
Een heg heeft een hogere sierwaarde, is budgetvriendelijk en geeft eenvoudig een groene ‘look’ aan een tuin, omdat het meestal om een flink aantal meters gaat, zowel horizontaal als verticaal. Een kleine ingreep met maximaal effect! En ja, natuurlijk moet er af en toe gesnoeid worden. Maar voor de meeste heggen volstaat een á twee keer per jaar. Dus dat is prima te doen!

EEN DAKBOOM (BOVEN DE ZANDBAK BIJVOORBEELD!)

Weleens overwogen om een boom in je tuin te (laten) planten? Het zal je verbazen hoeveel sfeer en niet te vergeten schaduw dit creëert! Zeker dakbomen zijn sfeermakers bij uitstek voor elk terras en elke tuin. Dakbomen creëren al snel na de aanplant een mediterraan gevoel. Zeker als je kiest voor wat meer volwassen exemplaren. 

Een dakboom boven de zandbak is bovendien een ideale oplossing om schaduw te creëren voor je kleintje. Wist je trouwens dat kinderen beter presteren met groen om hen heen? Recent onderzoek binnen steden wijst uit dat kinderen zich prettiger voelen met groen om hen heen. Meer groen in de stad kan de temperatuur bovendien met enkele graden naar beneden halen!

MAAK EEN TUINTJE OP JE SCHUUR

Groene daken zijn steeds vaker te zien, met name in steden. Gras, mos of sedum: begroeiing op het dak van bijvoorbeeld je schuur geeft niet alleen een mooie en natuurlijke aanblik, maar heeft ook andere voordelen. Je haalt er de natuur mee in je tuin, want vogels en insecten zijn er gek op. Een groen dak op je huis kan natuurlijk ook. Het heeft een isolerende werking in de winter en een verkoelend effect in de zomer. Bovendien werken de extra lagen op het dak geluiddempend.

NEEM GRAS IN JE TUIN EN GENIET!

Grassprieten voelen tussen je tenen. Languit met je rug op een door de zon verwarmd grasveld. Gras voelen, zien en ruiken is een sensatie die iedereen kent en waar iedereen van kan genieten. En waarom niet in je eigen achtertuin? Gras is kindvriendelijk en nodigt uit tot spelen en genieten. Natuurlijk moet je er af en toe met je maaimachine overheen, maar je wordt beloond met de heerlijke geur van vers gemaaid gras!

CREëER SCHADUW MET EEN PERGOLA

Wil je meer schaduwplekken in de tuin, dan is het plaatsen van een pergola een goed idee. Laat hem lekker begroeien en geniet in de zomer van een koele plek om te zitten. Je zult merken dat het koeler is onder deze ‘natuurlijke parasol’ dan onder een echte. Hang er een schommel aan en je kinderen zijn ook weer blij. Onderhoud? Twee keer per jaar even met je snoeischaar langs de begroeiing dus dat valt mee.

LAATS KLEINE HAAGJES OP HET TERRAS

Een gevoel van veiligheid en geborgenheid in je tuin kan je realiseren door kleine haagjes te plaatsen rondom je terras. Buxus of taxus zijn hier heel geschikt voor en geven beschutting en gezelligheid. Taxus hoeft slechts een keer per jaar gesnoeid te worden, buxus vraagt twee maal een snoeibeurt.

OOG VOOR DE HELE TUIN

Particulieren en bedrijven kunnen bij Hoveniersbedrijf De Vuursche terecht voor Ontwerp, Aanleg en Onderhoud. En waar ze soms zelfs in onmogelijkheden denken, denkt De Vuursche in mogelijkheden. Binnen een ontwerp alleen budget voor bestrating? Daar is eenvoudig een mouw aan te passen. Een renovatie of verbouwing achter de rug en moet de tuin worden aangepast? Door het stellen van de juiste vragen en met oog voor de behoeften van de klant. Met soms kleine ingrepen kunnen grote effecten worden bereikt! De vakmensen van Hoveniersbedrijf De Vuursche hebben verstand van groen. Met oog voor de héle tuin planten en verzorgen ze met liefde planten, struiken en bomen.
HDV snoeit niet alleen naar plantsoort maar ook naar inrichting. Tijdens het onderhoud wordt er ‘gespeeld’ met de beplanting zodat zichtlijnen behouden blijven. En dat onderscheidt ze in deze markt. Werken met levende materialen vraagt om vakkennis, ervaring en liefde voor de natuur. Natuurlijk staat daarbij altijd de wens van de klant centraal.

Hoveniersbedrijf De Vuursche
Nijkerk
033 246 4387
info@devuursche.nl
www.devuursche.nl