TIPS & TRENDS

Zomerhitte in de tuin

Tips van de hovenier

De tuin is het het verlengstuk van je woonkamer. Bij de aanleg of het onderhoud van je tuin is een goed advies onontbeerlijk. In deze rubriek geeft Henk Ruitenbeek van Hoveniersbedrijf De Vuursche in Nijkerk interessante tips over alles wat groeit en bloeit rond uw woning. Heeft u een advies op maat nodig? Mail hem dan via info@devuursche.nl.

De eerste tropische dag van het jaar is achter de rug. Hitte en droogte kunnen uw beplanting aardig op de proef stellen. Wat kunt u doen om uw borders de zomer door te helpen? En waar moet u rekening mee houden als u in de zomer aan de slag gaat in uw tuin? Waar bij ons meestal ouderen last hebben van de warmte, is het bij planten precies andersom. Juist de ‘jonkies’ in uw tuin hebben te lijden onder droogte en hitte. De wortels van jonge beplanting kunnen het hoge verdampingstempo namelijk nog niet goed bijhouden. Ze ‘zweten’ dus meer en hebben dus ook meer vocht nodig.

Verdrinken
Nu lijkt het voor de hand te liggen om dan ‘s avonds gewoon de sproeier even goed open te draaien. Maar pas op dat u uw planten niet ‘verzuipt’. Teveel water heeft namelijk hetzelfde effect als te weinig water. Het water vult de luchtopeningen in de grond en de plant zal stikken. Let ook op dat je op de juiste manier beregent. Bij sommige planten gaan de bladeren schimmelen als je ze sproeit. Daarvoor kun je beter een druppelsysteem gebruiken. Soms is het raadzaam om een boom of heester te snoeien bij de aanplant om te veel verdamping tegen te gaan. Ook zijn er middelen die verdamping van de plant tegengaan. Het gaat om een soort waslaagje dat u op de bladeren spuit. Het laagje verdwijnt vanzelf weer na een aantal maanden.

Oplossingen
Zorg er verder voor dat je het humusgehalte van je tuin op peil houdt. Humus houdt namelijk het water vast, waardoor beplanting meer te drinken heeft. Je kunt het humusgehalte opkrikken door compost of tuinturfmengsels te strooien. Wat je kiest, hangt een beetje af van de grond in je tuin. Heb je nog een kale border en wil je deze zomer toch een mooie tuin? Tegenwoordig is het prima mogelijk om ook in de zomer te planten. Dat heeft te maken door nieuwe manieren van kweken. Als een boom bijvoorbeeld in de winter met een kale wortel in een container gekweekt is, kunt u hem in de zomer prima planten. Gebruik wel goede aanplantgrond.

Bij sommige planten en bomen, zoals beuken, is het aan te raden grond te gebruiken met schimmeldraden. Deze schimmels helpen de planten met de opname van water en voedingsstoffen. Hulp nodig bij aanleg of onderhoud? We staan deze zomer ook graag voor u klaar!

Henk Ruitenbeek Hoveniersbedrijf De Vuursche

www.devuursche.nl